RSS

Áldott Karácsonyt! Merry Christmas!

Stollen

Német ünnepi kalács, adventkor, karácsonykor nem hiányozhat az asztalról, jellegzetes alakja eredetileg a pólyába bugyolált kis Jézust idézi, ez magyarázza a külső fehér (porcukor)réteget is. Évszázadok óta mindig kerül bele szárított gyümölcs, esetleg mandula és egyéb magok, de manapság már túrós, mákos stb. változatban is kapható.

Hozzávalók kb. 10 szelethez:

• 25 dkg liszt
• 10 dkg mazsola
• 1 csomag vaníliás cukor
• 5 dkg cukor
• fél kiskanál őrölt fahéj
• fél kiskanál szegfűszeg
• 1 csipet só
• 2,5 dkg élesztő
• 1,25 dl tej
• 1 tojás
• 10 dkg vaj
• 1 citrom és 1 narancs reszelt héja
• 4 dkg cukrozott narancs
• 3 dkg zöld pisztácia
• 4 dkg vaj a kenéshez

Az élesztőt morzsoljuk bele a langyos tejbe, és egy pici cukorral és liszttel futtassuk fel. A többi hozzávalót a tojás kivételével egy tálban alaposan keverjük össze, és a felfuttatott élesztővel gyúrjuk tésztává. Langyos helyen kelesszük a duplájára (kb. fél óra), majd borítsuk lisztezett deszkára, és nyújtsuk ki. A nyújtófával nyomjunk a közepébe egy hosszanti mélyedést. Ide hajtsuk be a tészta vastagabbik szélét, ettől egy dudor lesz a tészta közepén, így kapja a süteményre jellemző formát. Egyengessük el úgy a tésztát, hogy a dudor két oldalán egyenletes magasságú legyen. Langyos helyen ismét kelesszük meg, majd 180 °C-os sütőben kb. 1 óráig süssük. Ha nagyon sötét kezdene lenni a teteje, 160 °C-ra vegyük le a sütő hőmérsékletét. Tűpróbával a közepét ellenőrizzük. A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd a 4 dkg olvasztott vajjal kenjük meg a külsejét, és hintsük meg vastagon porcukorral. Ettől a kéregtől tartósabb lesz a kalács.

• Elkészítési idő: 40 perc
• Kelesztés: 50 perc
• Sütés: 60 perc
Forrás:http://www.nlcafe.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...